Flamenco – Dat is Spanje, dat is passie!

Flamenco – Dat is Spanje, dat is passie!

Als je aan Flamenco denkt, leg je gelijk een link met Spanje. Dat is ook niet heel raar want dat is de plek waar de Flamenco is ontstaan.

Er bestaan heel veel verschillende soorten flamenco’s van folklore tot hele moderne uitvoeringen; Sevillanas, Tangos, Solea, Bulerías, Seguiríyas, Farruca, etc.

De oorsprong van de Flamenco ligt bij de “Gitanos”, de Roma’s uit Andalusië. Zij zijn vele jaren onderdrukt en achtervolgt. Door de zang (cante) hebben zij hun wanhoop en woede, maar zeker ook hun levensvreugde uitgedrukt. Pas later werd er ook gedanst op de Flamenco muziek en werd de dans begeleid door een gitaar.

Tussen 1850 en 1936 werd de dans (el baile) steeds belangrijker, mede door de talloze cafés cantantes. Ook de begeleidende gitaar el toque werd pas rond 1850 volledig geëtableerd. Naast gitaar en zang worden er geluiden met het lichaam gemaakt, zoals klappen, op een tafel kloppen of stampen met de voeten.*

De vrouwelijke bailadores (dansers) dragen vaak prachtige jurken met roesjes in allerlei kleuren. Daarnaast hebben zij vaak mantónes (sjaals, doeken met franjes) om en dragen meerdere bloemen in hun haar. Voor de expressie tijdens het flamencodansen worden er kleurrijke waaiers en castagnetten gebruikt. De dansschoenen zijn aan de onderkant op de hak en onder de tenen voorzien van spijkers, die het nodige geluid maken wanneer de dansers op de vloer stampen.

Mannen dragen vaak zwarte broeken, witte bloezen en een rode doek om het midden. Sommigen dragen ook een hoed (sombrero).

Nou, ben je al enthousiast en wil je ook Flamenco leren dansen? Dan zeg ik; Aarzel niet en ga vandaag nog beginnen want Flamenco is expressie, passie, vreugde, drama, genieten van het leven!

Bij Paso a Paso Lifestyle, dé danswinkel in Apeldoorn vind je Flamenco sjaals, Flamenco waaiers, Flamenco bloemen voor het haar, castagnetten, Flamenco schoenen en allerlei andere Flamenco accessoires.

 

*https://www.planet-wissen.de/kultur/musik/flamenco/index.html

 

Terug naar blog